Vad är bots och varför är det hett just nu?

Plötsligt pratar alla om bots. Vad är en bot och varför trendar det just nu?

Fram tills nyligen var "Boten Anna" med Basshunter från 2006 troligen den starkaste referensen när man hörde ordet bot. Men allt det ändrades när Facebook lanserade företagets nästa stora satsning - en chattbot i Messenger. Det betyder att Messenger går från att vara en renodlad meddelandetjänst användare emellan till att kunna utnyttjas av företag som vill komunicera med sina kunder på ett automatiserat sätt.

En bot 2016 är helt enkelt en dialogrobot. Eller en servicerobot. En tjänst som kan hjälpa företag att ge sina kunder olika form av återkoppling utan att behöva ha en mänsklig mellanhand. När det gäller Messenger har Facebook meddelat att endast företag som du själv har valt att ha kontakt med, får kontakta dig via chattboten - detta för att undvika spam. Om detta villkor kommer att gälla för alltid är dock svårt att veta. En utmaning är självklart hur långt vi användare kan sträcka oss när det gäller att släppa in företag i vår - hittills - privata meddelandedomän. Vill vi verkligen ha sponsrade meddelanden och kommer de automatiserade svaren att vara tillräckligt relevanta?

Facebook kommer att tjäna pengar på dessa "sponsrade meddelanden", men innan det här året är slut lär vi ha fått se många kreativa sätt att använda bots på. Det finns redan bots som kan boka möten åt dig (boten sköter helt enkelt konversationen tills en lämplig mötestid har hittats och bokats och sedan får du en notis) och bots som kan beställa mat. Enligt Microsoft är bots nästa stora grej som alla kommer att satsa på - ungefär som appen var för några år sedan. Anledningen till att bots blivit hett just nu, trots att de funnits i många år, är att AI-tekniken har utvecklats mycket. Så mycket att tekniken nu finns i en ficka nära dig. So - get creative: vilken superbot skulle du vilja använda?