Googles nyhet som påverkar er SEO

Mycket tyder på att Google Home lanseras på svenska i år – och då kommer röstsökningarna på allvar att slå igenom.

Var sjätte amerikan äger en röststyrd högtalare. Det innebär en tillväxt på 128 % sedan januari 2017, och är en snabbare utveckling än den smarta telefonen hade när den först kom.
De röststyrda högtalarna finns redan bland de mest intresserade svenskarna, men produkten har ännu inte slagit igenom brett. Det stora genombrottet kommer troligen när Google Home lanseras på svenska – vilket kan vara på gång redan under våren.

Det första steget är att Dialog flow precis har lanserat stöd för svenska språket, något som forumet Swedroid var först med att avslöja. Dialog flow är ett verktyg och med den kan man utforma röst-och textbaserade konversationsgränssnitt.
Google berättade nyligen att Google Assistant, som hittills bara funnits på åtta språk, kommer att finnas på svenska i år, något som bygger på tekniken i Dialog flow. Troligen kommer Google Home att få samma stöd inom sex månader – och då kommer vi att kunna ställa frågor eller instruera den på svenska. Plötsligt blir det möjligt att be Google Home att släcka lampor, ringa upp mamma eller hitta närmaste pizzeria på svenska.

Det finns självklart konkurrenter, som Amazons Alexa, men Google har störst chans att slå igenom stort, åtminstone inledningsvis.

Hur påverkar då detta sajters SEO, sökmotoroptimering? Jo, röststyrda sökningar skiljer sig från dem vi skriver. När vi pratar använder vi ofta längre meningar, vi använder andra ord och uttryck och det kräver mycket mer av tekniken för att förstå vad det är vi menar. När vi använder röststyrda sökningar ställer vi oftare frågor, som vad, varför, var och hur. Vi är ofta mitt i eller på väg till något, "on the go" och behöver snabba svar.
Det gäller att en webbplats SEO är optimerad för att matcha även denna typ av sökningar. Det bästa steget att göra det på är att själv börja använda sig av röststyrda sökningar, det vanligaste är via mobilen och se vilket resultat man får. Nästa steg är att skaffa en röststyrd högtalare och prova sig fram. Om dina kunder och användare inte redan gör det kommer de snart att göra det!

Läs mer: Google assistant going global