Fler satsar på omnikanal

Av Sveriges stora varumärken vågar nu fler på allvar satsa på omnikanal-handel. Men vissa har en bit kvar för att lyckas bli sömlösa hela vägen.

Elgiganten och ICA är några av jättarna som har insett att det inte handlar om antingen e-handel eller fysisk butik, utan om att finnas där för oss konsumenter efter våra behov, oavsett var vi befinner oss och hur vi vill shoppa. Forskning har sedan tidigare visat att både lojalitet och snittordervärde ökar när man erbjuder omnikanal, tvärtemot vad många befarat gällande att e-handel skulle kannibalisera på fysisk butik. Till exempel visade E-handelsbaromotern 2015 att omnikanalshopping leder till fler och dyrare köp – både online och i butik.

I en intervju med ehandel.se berättar Elgigantens vd att e-handeln visar störst tillväxt, samtidigt som man ser att researchen i nätbutiken utgör en allt viktigare faktor för kunderna, oavsett om köpet slutförs på nätet eller i fysisk butik. Det är just det som omnikanal handlar om, att inte se de olika kanalerna som konkurrenter, utan hur de kan gynna varandra. Kunderna bryr sig inte om de eventuella tekniska svårigheterna bakom kulisserna, utan förväntar sig allt mer en kanalöverskridande upplevelse, där samma produkt kan researchas, köpas, bytas eller returneras i olika kanaler.

ICA har inte varit snabbast på att hoppa på e-handelståget, men sedan några månader tillbaka erbjuder 179 av kedjans butiker e-handel. Enligt ehandel.se har ICA:s onlineförsäljning ökat med 50% och Ica ska under 2017 satsa på att “skapa ett ledande omnikanalerbjudande tvärs över ICA:s verksamheter och plattformar”. Då gäller det för ICA att göra köpupplevelsen mer smidig. Den som idag gör ett köp på icahemma.se och sedan vill returnera varan, kan få betala 99 kronor i avgift och kan inte fritt välja att göra returen i en Ica-butik. Inte så sömlöst.

 

Fakta: Bra köpupplevelse oavsett kontaktyta

”De olika försäljningskanalerna integreras allt mer och var köpresan börjar eller slutar får allt mindre betydelse. Dagens konsumenter vill ha en sömlös köpupplevelse oavsett kontaktyta”

En multikanalkonsument spenderade i snitt 1479 kr på sitt senaste köpt, jämfört med 1086 kr hos en enkanalkonsument. En konsument som gjort research före sitt köp spendarade i snitt 1449 kr, dubbelt så mycket som den som inte gjort någon research.

Källa: HUI PostNord E-baromtern 2015