Amazon utmanar Google

På marknader där Amazon finns förändras konsumenternas beteende snabbt. Står Sverige inför samma skifte?

Amazon har länge hoovrat över den svenska marknaden och sannolikt kommer Amazon att etablera sig i Sverige i år, kanske redan före sommaren men troligen inför Black Friday i november. Att det kommer att påverka både fysisk butik och e-handel är uppenbart, men vissa kommer att bli mer påverkade än andra. Det visar en studie som HUI Research har gjort tillsammans med Handelsrådet.

- Svenska företag är internationellt konkurrensutsatta på ett helt annat sätt idag, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

I USA står Amazon för 44% av all e-handel och andelen är liknande i Storbritannien. I sin studie kunde HUI se att detaljister och grossister i större utsträckning förlorar kunder till Amazon, medan varumärken kan dra nytta av plattformen. För små varumärken kan Amazon rentav vara en dörröppnare ut i världen.

- Som detaljist blir man rundad av Amazon, för konsumenterna blir det en ny kanal, säger Jonas Arnberg.

Amazon kan ofta konkurrera med både pris, fraktkostnad och leveranstid – faktorer som blir allt viktigare för konsumenterna. Dessutom uppger 18% av de som handlat på amazon att de handlar mindre hos andra e-handlare. Det blir därför avgörande för svenska e-handlare att ha en strategi för hur de ska synas på Amazon och använda det som en försäljningskanal.

Om Google har varit en maktfaktor de senaste åren, seglar Amazon upp som en stark konkurrent. Redan nu ”amazonar” allt fler istället för googlar. Köpresan inleds för det mesta inte på ett företags sajt, utan den börjar med en googling. Men nu har ett maktskifte ägt rum, åtminstone i USA. 2014 inleddes 55% av alla köpresor på Google, men 2016 var andelen nere på 30%. Istället har Amazon gått från 38% till 60% - och är alltså startpunkten för över hälften av alla köp online.mazon är inte ensam om att utmana handeln, eller Google. I Sverige har Wish på kort tid seglat upp som trea i Sverige efter Adlibris och Apotea. Även jättar som Zalando satsar i Sverige, tex med nya lager och därmed nya möjligheter till snabba leveranser, i Stockholm inom 90 minuter.