Adams digitala vardag

I veckan har vi på Authority "skuggats" av Adam, 14 år, som varit på arbetsplatsbesök. Vi bad honom beskriva sina digitala vanor!

"Jag heter Adam, och jag spenderar mer tid på sociala medier än en vanlig persons arbetsdag, och det är jag inte ensom om, utan de flesta i min ålder gör också det.

Innan Snapchat, Instagram, twitter osv. kom så umgicks man med varandra ”IRL”, i verkligheten. De flesta äldre tror att vi ungdomar bara sitter hemma och chattar med varandra på sociala medier, men vi umgås också ganska mycket. Vi spelar fotboll efter skolan, cyklar runt i det fina vårvädret som nyligen har kommit och bara tar det lugnt med varandra.

Det är oftast roligare än att chatta på sociala medier, men om det t.ex. har vart en lång och jobbig skoldag så är det många som vill hem och ta det lugnt hemma, men det är då alla sociala medier kommer in. Förut fanns det få möjligheter att kunna chatta med någon annan när man är långt ifrån varandra, men vi gör det när vi är hemma efter skolan.

Jag hör ofta äldre som säger ”ni ungdomar är väldigt osociala”, men det är så långt ifrån sanningen man bara kan komma. Jag skulle nog säga att jag är inne på sociala medier 8 timmar om dagen, vilket säkert låter mycket, men det är bara en vanesak. Det finns massor med fördelar med att vara så social, man får nya kompisar, man kan enkelt fråga någon klasskompis om de kan skicka en bild på läxan, och man kan lära sig många saker. Tro mig, om det inte vore för sociala medier så skulle jag inte vara så allmänbildad som jag är, och jag skulle nog säga att jag är mer allmänbildad än många vuxna. Och om det inte vore för alla engelska faktavideor på Youtube, så skulle jag nog inte ha högsta betyg i engelska. Eller fysik för den delen."