6 digitala trender 2018

Amazon, blockchains och ett extra filter på verkligheten - blir 2018 året då hypen från förra året verkligen slår igenom?

Amazonifiering vs Ali babafiering
När och om Amazon etablerar sig i Sverige har länge varit en följetong och många e-handlare grubblar över jättens inflytande. Amazon som shoppingplattform har tagit enorma marknadsandelar i USA och Storbritannien, men österut har Ali baba inte bara skapat shoppingplattformar, utan dessutom ett eget ekosystem, med till exempel det egna betalsystemet Ali pay. Nyligen lanserade Ali baba dagligvarukonceptet Hema i Peking och Shanghai, där du enbart kan handla och betala via din mobil och Ali pay. På en marknad där 700 miljoner människor använder en smartphone och 500 miljoner använder Ali pay är det inget problem. Amazon lanserade ett liknande koncept förra året i form av Amazon Go.

Håll utkik: När kommer den första mobil-baserade butiken till Sverige?

Vårt dagliga bröd
Det började med de färdiga middagskassarna, som för ett par år sedan var det hetaste heta. Sen vaknade äntligen dagligvaruhandeln och nu växer lösplocket så att det knakar, medan middagskassarna tappar mark. De stora aktörerna slåss om att vara snabbast, Mat.se levererar samma dag och Coop ska testa leveranser inom en timme. Samtidigt går Mathem och Clas Olsson ihop och nu kan man beställa mjölk och verktyg på samma gång. 

Håll utkik: Vem blir först ut att erbjuda ännu fler tjänster, varför inte lämna apoteksvaror eller hämta upp returer?

Bitcoins och blockchains
2018 är året då kryptovalutor skapar guldfeber hos delar av svenskarna. De som var tidigt ute lyckades precis som guldgrävarna att gräva fram snabba pengar i form av stora värdeökningar och nu är det många som vill ha en del av kakan. Bitcoin är den mest välkända kryptovalutan, men det finns många fler, som ethereum, litecoin och dogecoin.

Men egentligen är det blockchains som är det revolutionerande. Tekniken som kryptovalutorna bygger på sprider sig nu snabbt till andra områden. Självklart banksektorn, som är intresserad av blockchains som betalningssystem, men även till hälso/medicin-sektorn och logistik. Förenklat kan man säga att blockchains är ett sätt att skapa säkrare informationsöverföring, utan att förlora hastighet eller transparens. En blockchain distribueras i identiska exemplar till alla datorer i nätverket, vilket gör datan mycket svår att förfalska eller hacka. 
Håll utkik: Hos enstaka svenska e-handlare kan man betala med bitcoins - när slår det igenom på bred front?

Kan AI göra oss friska?
Precis som all ny teknik så finns det både de som hoppas att Artificiell intelligens ska frälsa oss och de som tror att AI-robotar ska ta över världen. Mycket fokus har ägnats åt datorer som spelar schack eller robotar som ska ersätta människor, men AI i form av maskininlärning kommer att användas mycket närmare oss än så. Redan utvecklas en hel del spännande tjänster, till exempel inom vård och hälsa. Genom att använda AI för att analysera en patients sammanlagda patientdata skulle man kunna upptäcka tidiga tendenser till exempelvis cancer och sätta in åtgärder i tid. Till exempel har japanska forskare visat att deras AI-baserade mjukvara kunde upptäcka tarmcancer på en sekund. En annan variant är AI-robotar som kan övervaka patienter och larma när något avvikande tillstöter. 

Håll utkik: Läkemedelsbolag + techbolag=sant?

Levererat och klart, varsågod
Leveransen har seglat upp som den nya konkurrensfördelen och i svenska storstäder kan man numera hos vissa e-handlare lägga sin beställning på morgonen och få paketet hemlevererat samma kväll. En service som säkert har bidragit till att exempelvis Apotea toppar listan över e-butiker där svenskarna handlar mest. 

Men blickar vi ut i världen har man tagit on-demand konceptet mycket längre. I Indonesien dominerar bud- och taxiföretaget Go-Jek, som via sin omåttligt populära app når 55 miljoner kunder. Drygt 400.000 tusen chaufförer erbjuder tjänster som att handla mat, leverera paket eller restaurangbeställningar, men man kan även beställa hem tjänster som massage, städning, frisör och mycket mer. Dessutom kan man via appen Go-Med få träffa en läkare på nätet och via en Go-Jek-förare hämta ut medicinen och leverera hem den. 

Håll utkik: När får vi se något i liknande omfattning i Sverige?

En AR-app åt folket
När Pokémon Go svepte över världen häromåret fick vi en första upplevelse av augmented reality – en verklighet med ett extra digitalt lager. Jämfört med virtuell reality, där du helt träder in i en virtuell värld, ger AR en extra dimension via din mobil. Vi har bara sett början på det som vissa kallar den ”fjärde vågen” av digital teknik, efter PC, internet och smarta mobiler. I Sverige har till exempel Ikea hängt på och via appen Ikea Place kan man välja bland tusentals av Ikeas produkter och prova att möblera hemma, innan man köper. Det är inom detaljhandeln det stora genombrottet spås ske, genom tjänster som förstärker och förenklar shoppingupplevelsen. Inom ett par år kan du troligen provlägga din nya matta i din AR-app istället för att riskera ett felköp och en krånglig retur.

Håll utkik: vilken AR-app slår igenom under året?

Källor: Sveriges radio, Wired, Go-Jek, finextra.com, handelstrender.se, biostock.se, marketinginsidergroup.com

 

4 januari 2018

Kontakta oss